Resepi Laksa Perak

Bahan-bahan
  1. 1 kilo ikan kembung
  2. 2 @ 3 kilo laksa *celur dengan air panas
  3. 3 biji bawang besar **
  4. 2 atau 3 ulas bawang putih **
  5. 10 tangkai cili kering **
  6. 2 inci belacan **
  7. Daun kesum - Blend sedikit
  8. Bunga kantan - Blend sedikit
  9. Asam keping *ikut suka tahap kemasaman anda
  10. Garam
  11. Bahan perasa *tak letak pun boleh
  12. Air secukupnya
- Kisar bahan yang bertanda **
- Daun kesum dan bunga kantan blend sedikit supaya ada rasa. Selebihnya masuk dalam kuah


Bahan Sampingan
  1. Bawang besar *hiriskan
  2. Cili merah *hiriskan
  3. Timun *hiriskan
  4. Daun Selom *hiriskan
  5. Telur rebus
  6. Limau

Cara buat kuah laksa
  1. Bersihkan ikan dan rebus dengan air dan masukkan asam keping.
  2. Masukkan bahan yang di blend ke dalam periuk lain bersama daun kesom,bunga kantan dan asam keping.
  3. Setelah ikan siap di rebus. Asingkan isi dan tulang. Blend isi ikan dan masukkan ke dalam periuk. Tulang ikan di blend dan di tapis seterusnya masukkan ke dalam periuk. **Pastikan tulang tidak masuk ke dalam kuah laksa.
  4. Masakkan kuah laksa dan boleh masukkan garam dan bahan perasa secukup rasa :D
  5. Siap ! Dah boleh makan.
  6. Jangan lupa hiriskan bahan sampingan dan celur laksa ^.^

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...