- 1 kilo ikan kembung
- 2 @ 3 kilo laksa *celur dengan air panas
- 3 biji bawang besar **
- 2 atau 3 ulas bawang putih **
- 10 tangkai cili kering **
- 2 inci belacan **
- Daun kesum - Blend sedikit
- Bunga kantan - Blend sedikit
- Asam keping *ikut suka tahap kemasaman anda
- Garam
- Bahan perasa *tak letak pun boleh
- Air secukupnya
- Daun kesum dan bunga kantan blend sedikit supaya ada rasa. Selebihnya masuk dalam kuah
Bahan Sampingan
- Bawang besar *hiriskan
- Cili merah *hiriskan
- Timun *hiriskan
- Daun Selom *hiriskan
- Telur rebus
- Limau
Cara buat kuah laksa
- Bersihkan ikan dan rebus dengan air dan masukkan asam keping.
- Masukkan bahan yang di blend ke dalam periuk lain bersama daun kesom,bunga kantan dan asam keping.
- Setelah ikan siap di rebus. Asingkan isi dan tulang. Blend isi ikan dan masukkan ke dalam periuk. Tulang ikan di blend dan di tapis seterusnya masukkan ke dalam periuk. **Pastikan tulang tidak masuk ke dalam kuah laksa.
- Masakkan kuah laksa dan boleh masukkan garam dan bahan perasa secukup rasa :D
- Siap ! Dah boleh makan.
- Jangan lupa hiriskan bahan sampingan dan celur laksa ^.^
No comments:
Post a Comment