Diploma Teknologi Maklumat


Okay. Seperti yang korang nampak kat atas nie keyword yg dicari di blog saya nie. Saya nak sentuh keyword Diploma Teknologi Maklumat ( pengaturcaraan ) . Okay,untuk senang faham pengaturcaraan nie ialah Programming. So, nama pun teknologi maklumat dah confirm la IT kan. hehe. Skang  budak2 batch '95 dah dapat result UPU kan. So,yg dapat tuu tahniah dan yg tak dapat jgn bersedih oke  :)

Saya nie student Network kat Politeknik Ungku Omar. Sesape yg dapat kos nie and ada nak tanya saya pape boleh la tanya. InsyaAllah boleh jawab. Sebelum nak terang pasal kos nie nak terang dulu pasal Politeknik nie. Dalam Malaysia nie kita ada 3 kategori Politeknik. Yang pertama Politeknik Premier iaitu Politeknik Ungku Omar,Ipoh, Politeknik Ibrahim Sultan dan Politeknik Shah Alam. Yang kedua Politeknik Konvensional iaitu semua politeknik kecuali Politeknik Premier. Kategori ketiga Politeknik metro.Cuma cara pengambilan pelajar untuk Politeknik Premier berbeza dgn Politeknik Konvensional dan Politeknik Metro. Cara pengambilan pelajar Politeknik Premier nie setaraf dengan Universiti.

Diploma teknologi maklumat ( pengaturcaraan ) lebih kepada kita program kan komputer kita. Untuk sem 1 kita akan belajar basic. Programming,Network dan Security akan belajar subjek yg sama. Bila sem 3 baru kita akan belajar subjek untuk kos kita. Walaupun IT nampak senang tapi payah sebenarnya. Tambah2 lagi kalau belajar coding. Korang kena tumpukan perhatian korang. Tapi percaya lah best sebenarnya belajar IT nie  :D


42 comments:

zakirasli .. said...

Assalamualaikum, saya singgah sambil follow blog ni :) saya pun blajar bidang I.T jgk.. tp, dalam bidang sistem komputer. lbih kepada kerja jurutknik ..

Nor Quraishia Ismail said...

@zakirasli .. wah.best tu sistem komp. btw nty boleh sharing tentang IT nie ye :)

zulhilmi muhammad said...

@Nor Quraishia Ismail

Salam Dik,

Sy dah grad dlm bidang CS.
Cuma skrg ni adik sy dpat dip it pngaturcaraan EHD44 kt politeknik.
Apa pendapat adik ttg kos ini di politeknik ?

Nor Quraishia Ismail said...

@zulhilmi muhammad abg dapat poli mane. ? saya tatau sgt pasal programming sb saya network. But sama je sebenarnya. Kos programming agak mencabar sikit sebab kena hafal bnyak coding. But untuk programming peluang kerja mmg ok. abg add la fb saya https://www.facebook.com/QuRaI. senang ckit nak sembang. hehe

Zahyrah Rahym said...

Akak Ceritalah Pasal Teknologi Maklumat rangkaian..hehe

.atynFATHIN. said...

boleh tak senaraikan subject kos ni?

misz Anissya :) said...

Assalammualaikum. kalau kerjaya jurutera rangkaian melalui kos ni ke?

aina syakira said...

assalamualaikum. i nak tanya apa beza diploma teknologi maklumat rangkaian,dgn teknologi maklumat pengaturcaraan? adakah ianya sama?

coc said...

akak apa perbazaan antara sains komputer dan teknologi maklumat?yg mna better?

afiq dua said...

apa syarat nk ambik cours ni? ...

Astro Punk said...

salam kak..
akak amik course ni pakai add math ke?bnyk math x?

Nisah yusoff said...

salam kak.nak tanye saya mmg mnat sangat kalo bab2 addmath dan math ni.tapi saya x tau mne bidang y sesuai.could u help me.

Nisah yusoff said...

salam kak.nak tanye saya mmg mnat sangat kalo bab2 addmath dan math ni.tapi saya x tau mne bidang y sesuai.could u help me.

Nur Fatin Amira Amir Hassan said...

salam~
saya bru dapat result upu..
n saya dapat course ni kat uthm~
saya blur la bnda ni pasal apa kak?
peluang pekerjaan byk x??

Nor Quraishia Ismail said...

@Astro Punk mmg perlu basic add math. tpi tak susah mcm add math kat skolah :)

Nor Quraishia Ismail said...

@Nisah yusoff untuk math nie akak pun tak pasti course ape. Kalau IT ada jugak math cume tak bnyak laa.

Nor Quraishia Ismail said...

@Nur Fatin Amira Amir Hassan wasalam. tahniah ehh :) pasal peluang pekerjaan tuk IT mmg luas. tapi rezeki masing2 la. akak tak jamin pasal kerja. IT nie best blajar and trust me kalau kite tau lagi sronok nak blajar. Kite akan blajar pasal programming ,networking. maybe jugak ada hacking. Tgk subjek jugak laa. Mcm akak lebih kpd networking. Yang lain tu blajar basic jer :)

Isya PurpleZ said...

salam.. akak, sy dpat dip pengajian islam dan IT kat unisza. hurmm .. yg macam akak cerita ni , dia ada "(pengaturcaraan)" kat belakang tu., yg dip sy tu takde tulis pulak ..so, sama ke lain belajar? or yg sy ni kira blajar scara umum???

zzaakkuuaann_synchronizerzz said...

salam sis ... saya kos IT Programming di PUO gak ...

ada jadual sem x ? share jap

Nor Quraishia Ismail said...

@Isya PurpleZ : Tak pasti lah pulak. Mungkin ada sikit2 blajar IT kot.

Nor Quraishia Ismail said...

@zzaakkuuaann_synchronizerzz : jadual takde laa. nanti dah masuk baru ada jadual. kena tgk dkat papan foyer di jabatan JTMK nanti :)

Huua Jio said...

Salam,nak tanye kalau teknologi maklumat kat poli pembelajaran dalam bahasa english 100 peratus ke????

Nor Quraishia Ismail said...

Huua Jio : wasalam. mmg subjek semua dalam english. tapi lect ajar dwi bahasa.

Dauswhite said...

Assalamualaikum kak,.. saya dpt poli bukan primeir kos diploma teknologi maklumat pengaturcaraan . jika saya sudah lepas diploma ,.. boleh ke saya amik ijazah ??

Nor Quraishia Ismail said...

Dauswhite : Wasalam. Boleh jer kalau nak sambung ijazah :D

Dauswhite said...

oh :D .
akak, ape beza rangkaian dgn pengaturcaraan eak ??

Nor Quraishia Ismail said...

Dauswhite : Rangkaian nie mcm yg kite gune sekarang la. lebih kpd internet guna LAN,WAN n lain2. dy mcm sambungan antara 2 komp atau lebih. atau sng mcm mne kita nak bhubung dari 1 komp ke komp lain.

pengaturcaraan nie kita tulis coding dlm bahasa yg komp faham. kita tulis arahan utk arahkan komp melaksakan arahan yg kita kasi.

Afiq Gern said...

Salam nk tanya kelayakan program ni cmna..susah x nk dpt? Sbb saya ada mohon diploma IT pengaturcaraan,klau boleh pm saya secara personal nnti sya bgitau result saye.Thanks.

Muhammad Fathi said...

Salam, klau ambil networking, nnt belajar subjek apa eh? Saya minat sgt dgn network ni.

Abdul Qayyum said...
This comment has been removed by the author.
nur sheila said...

Assalamualikum kak. saya dpt diploma teknologi maklumat (keselamatan maklumat). saya ade jgk google psl kos ni. tp mmg xde. yg ade pon 2...rangkaian dan pengaturcaraan. apa pendapat akk psl keselamatan maklumat ni? kos ni baru lagi ke? akk ade kwn x yg amik kos ni? klo ade..boleh share dgn saya x? saya akn masuk PUO awal bln jun ni. wish me luck . will meet u soon my senior . heee

Muhammad Haki said...

Assalamualaikum saya pun dpt tawaran Poli kot Teknologi Maklumat (Keselamatan Maklumat) nk tnye akak OK x kos ni? cerah x untuk dpt pekerjaan dlm bidang ni? tq

Aimuni Lasting said...

akaq nak tanye kalau time diploma ..saya ambil dip it (programming)tapi time degree saya nak sambng ambik software ..blh k??n berape pointer perlu sya grab ??#stdent poli

Miss Fatin Nabilah said...

ASSALAMUALAIKUM,AKAK.SAYA BATCH 97.SAYA DAH MASUK POLITEKNIK DALAM KOS JKA KEJURUTERAAN PERKHIDMATAN BANGUNAN TP SAYA BERHENTI SEBAB TAKLEH BAWA SBB SAYA MINAT ICT DARI BANGKU SEKOLAH LAGI.SAYA BDK ICT SEMASA SPM 2014.SEKARANG,SAYA NAK MASUK KOLEJ KOMUNITI DLM KOS SISTEM KOMPUTER DAN SOKONGAN.JADINYA,SAYA NANTI KALAU NAK SAMBUNG DIPLOMA SAYA SAMBUNG DLM BDG JTMK(RANGKAIAN) KAT PSIS.AKAK,APA YG KITA BELAJAR ICT SPM SAMA KE DGN DIPLOMA.SAYA NI..MEMANG OUT KALAU BAHASA INGGERIS..SPM BI SEKADAR D..JADINYA SAYA NAK TANYA PELAJARANNYA SUSAHKAN..??TERIMA KASIH BYK2

syahirah harun said...

Saya dpat tawaran dip teknologi digital dkat PUO.. Teknologi digital ni saya search xbnyk maklumat yg dpat.. Apa beza teknologi digital ni dgn yg lain ye? 😅

Mai Ezwan said...

Assalamualaikum , saya nk tnye akak OK x kos diploma teknologi maklumat no ? cerah x untuk dpt pekerjaan dlm bidang ni? tq

Hell0Fis said...

Kite belajar diploma teknologi maklumat ni susah ke senang ... Kena Banyk baca buku atau buat dlm komputer .. Dan satu lagi bahasa pengantaraan dlm bhs melayu atau bhs inggeris atau kedua-duanye ..

Hell0Fis said...

Kite belajar diploma teknologi maklumat (UTHM) nii susah ke senang ... Kena Banyk baca buku atau buat dlm komputer .. Dan satu lagi bahasa pengantaraan dlm bhs melayu atau bhs inggeris atau kedua-duanye ..

Hell0Fis said...

Kite belajar diploma teknologi maklumat (UTHM) nii susah ke senang ... Kena Banyk baca buku atau buat dlm komputer .. Dan satu lagi bahasa pengantaraan dlm bhs melayu atau bhs inggeris atau kedua-duanye ..

Unknown said...

Assalamualikum , boleh ke sambung degree kalau dapat diploma teknologi maklumat (network)

Faiz Zulkafli said...

Assalamualikum , boleh ke sambung degree kalau dapat diploma teknologi maklumat (network)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...