Durian Crepe Dan Resipi

 
 Musim durian sudah tiba. jyeah ! Pasti ramai yang sronok makan durian sampai tak hingat dunia tuu kan. Sape ada kebun durian tuu lagi la best. Mcm i nie duduk Gopeng. Durian mmg sedap lar. hahaha. Selalu musin durian org biasa buat bubur durian.tak pun buat jemput2 durian. Tapi skang ada sejenis makanan nama durian crepe. Argh ! apa tuu. Tak penah dengar pun. Dah kecoh kat blog cerita pasal durian crepe nie. Korang penah tak makan. ? Sedap ke. ? Teringin pulak den nak rasa. haha. Sape yg cipta makanan nie pun tatau. haha. Tahniah kpd pencipta resipi nie :D  Sape nak cuba boleh laa. Kat bawah nie ada resipi. Amek resipi kat SINI jer.

BAHAN BAHAN
  • 250 gm tepun gandum
  • 1 sudu kecil tepung ubi
  • 2 biji telur
  • 500 ml santan 
  • 1/ 2 sudu kecil garam
  • 1 sudu kecil paste pandan ( untuk warna hijau)
  • 1 sudu besar  butter (di cairkan )
  • 2 sudu besar gula halus @ castor


CARA CARA

1. Satukan kesemua bahan dan kacau hingga adunan sebati. 
2. Masukkan santan sedikit sedikit untuk mengelakkan adunan berketul. Untuk adunan lebih halus masukkan ke dalam blender dan tapis ke dalam bekas.
3. Panaskan kuali (non stick pan) dan sapu sedikit minyak.  Masukkan satu senduk adunan dan ratakan menggunakan belakang senduk atau  lenggangkan kuali.
4. Masak hingga lempeng masak dan tidak perlu diterbalikkan. Ulang hingga adunan habis di masak.

INTI:
  • 200 gm krim putar (non dairy) ~ putar hingga kental
  • Isi durian  secukupnya

CARA MELIPAT:
1. Alas kepingan lempeng di atas plastik. 
 2.  Sudukan krim putar di tengah-tengah lempeng. Kemudian letak inti durian  dan lapiskan kembali dengan krim putar .
3. Lipat kiri dan kanan lempeng dan jadikannya seakan bantal.
4. Sedia untuk dihidangkan.



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...