Resipi : Karipap kentang mudah dan sedap

Petang tadi first time nak buat karipap kentang. Alhamdulillah menjadi dan sedap. hehe. jum try. hee Nak try boleh ikut resipi nie yer. Insha Allah menjadi. Asalkan buat dgn penuh kasih syg :)


Bahan-bahan inti
3 biji kentang *dibuang kulit dan dipotong dadu
1 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Segenggam udang kering
Daging*dipotong kecil2
Daun sup*hiris halus2
Serbuk kari daging *bancuh dgn air
Air *guna ikut kesesuaian 
Garam
Serbuk perasa 

Inti sudah siap

Bahan doh
3 cawan tepung gandum
Mentega *dalam 50g
Air *guna ikut kesesuaian
Secubit garam
Minyak masak *guna untuk goreng

Cara-cara untuk membuat inti
1. Tumbuk bawang merah + bawang putih + udang kering hinggakesemuanya lumat.
2. Panaskan minyak. Bila minyak dah panas, masukkan bawang yang telah di tumbuk.Goreng hingga kekuningan & naik bau. 
3. Masukkan daging cincang. Kacau seketika dan masukkan kentang + bancuhan serbuk kari + air. (air guna untuk melembutkan kentang. kalau air dah kering dan kentang belum lembut boleh tambah air lagi)
3. Masukkan garam. Boleh masukkan serbuk perasa jika anda suka.
4.Biar sehingga kering dan tutup api.

Cara-cara untuk membuat doh
1. Masukkan tepung gandum + garam ke dalam bekas. Masukkan mentega dan hancurkan mcm serbuk roti (jgn ada ketul2) . Masukkan air (saya guna air sejuk. Arwah mak pesan dulu masa kecik)
2. Gaul semua sampai jadi doh. Kalau terlebih ada boleh tambah tepung sedikit.
**boleh la diuli dan jadikan seperti karipap ikut kesukaan anda la mcm mane pun bentuknya. 
**tak guna air sejuk pun boleh. Air biasa pun boleh.
**jika nak bagi karipap cantik tak menggerutu minyak jgn terlampau panas (tapi tadi tertinggal kejap. minyak pun panas. tak cantik terus )
**boleh juga disimpan didalam peti sejuk. Jadikan karipap frozen :)


Hasilnya selepas digoreng. Rupe tak menarik tapi sedap sangat. hehe. 
Abang pun puji. Cume termasin sikit. hee

6 comments:

Tihara said...

sebab ada udang kerin tu yang dia kick..
thanks sharing, akak ske sangat makan keripap..pendeka kata semaua akak suka makan kecuali kuih manis2 tu kureng sket lah :)

Nor Quraishia Ismail said...

@Tihara haha. tu laa. nie pun dlam proses pembelajaran buat kuih. hehe

Aziana Ahmad said...

today nk try wat karipap..dh 3 taon x bt..dl ms pregnant suka sgt mkn karipap..hope menjadi la..neves jgk tkot x jd hihi...niway tq for resepi & cara bt...

Aziana Ahmad said...

today nk try wat karipap..dh 3 taon x bt..dl ms pregnant suka sgt mkn karipap..hope menjadi la..neves jgk tkot x jd hihi...niway tq for resepi & cara bt...

aisyah ambris said...

Esok nak buat karipap pulok..hehehe..tq kak

aisyah ambris said...

Esok nak buat karipap pulok..hehehe..tq kak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...